PLUTO

SISTEM SURIA
PLANET
PEREDARAN & PUTARAN
LINKS

Plenet Pluto adalah planet yang paling hujung atau jauh. Ini menyebabkan pengetahuan atau fakta berkenaan Pluto tidak banyak. Planet Pluto bukan dari jenis terrestrial atau pun jovian. Ianya ditemui dalam tahun 1970an oleh Tombaugh. Planet ini berais. Garis pusatnya jika dilihat dari bumi ialah 0.1 arkasaat (1 darjah = 60 arkaminit). Manakala saiznya ialah hanya 65% saiz bulan dibumi.
Planet Pluto mengorbit matahari dalam bentuk hampir bulatan. Untuk pengetahuan semua, jarak planet Pluto ke matahari adalah 46.3AU. Tetapi yang menariknya, Pluto boleh datang menghampiri matahari lebih dekat berbanding planet Neptun. Planet ini cukup sejuk. Permukaan nya mengandungi nitrogen pejal ais dan terdapat kesan-kesan ais metana. Dibawah adalah ciri-ciri utama planet pluto.
Bulan Pluto

Planet ini hanya mempunyai 1 bulan. Bulan nyan bernama Charon. Ia ditemui pada tahun 1978. Putaran bulan mengelilingi pluto adalah 6.387 hari satu putaran. Jarak nya dari planet pluto adalah 19440km dan ketumpatannya ialah 1.8 g/cm padu.


UTARID
ZUHRAH
BUMI
MARIKH
MUSYTARI
ZUHAL
URANUS
NEPTUN
PLUTO
KAPARAN

HOME
Copyright 2003:Nik Abdullah Sharris